Er wordt gezegd dat je omgeving een weerspiegeling is van je innerlijke jij. Dit verwijst naar de basis van het bestaan van alle verschijnselen, in die zin dat alles afhankelijk ontstaat. Hieruit komt het begrip voort dat alles met elkaar verbonden is, ofwel onderling afhankelijk is, wat aangeeft dat alle verschijnselen op de een of andere manier met elkaar verband houden.
Wat is het dat wordt weerspiegeld?
Afhankelijk van filosofische of religieuze opvattingen, wordt de innerlijke jij vaak bestempeld als ziel, hoger zelf, bewustzijn of geest. In de boeddhistische traditie wordt deze kennende entiteit die de aard heeft van louter ervaring, aangeduid als de geest. Een uitleg van de geest vanuit een boeddhistisch perspectief is te vinden in een eerdere post “De geest zien als een spiegel“.
Inhoudsopgave
Over Karma
Het Sanskriet woord “Karma” betekent “actie”. De basisprincipes van causaliteit (oorzaak en gevolg) liggen aan de basis van karma: elke gedachte die je denkt, elk woord dat je spreekt en elke actie die je onderneemt, zal leiden tot een resultaat. Dat resultaat kan onmiddellijk zijn, of het kan zich in een later stadium voordoen, of het nu in dit leven is of in een volgend leven, wanneer de omstandigheden goed zijn. Dit basisprincipe wordt ook wel de Grote Wet of de Wet van Oorzaak en Gevolg genoemd. Alle andere aspecten van karma, ook wel Wetten van Karma genoemd, zijn gebaseerd op het principe van causaliteit.
Karma en de Wet van Spiegels
If they can see it in you and label it, but you can’t see it, it’s not in you.
If you can see it in them and label it, but they can’t see it, it’s not in them.
If you both can see and label it, it’s in both of you…good or bad”
De Wet van Spiegels, ook wel de Wet van Reflectie of Wet van Persoonlijke Verantwoordelijkheid genoemd, is een eigentijdse uitleg van aspecten van karma. Het stelt in feite dat wat in jou is, je weerspiegeld zult zien buiten jou.
Vanuit het meer traditionele boeddhistische perspectief is deze hedendaagse verklaring enigszins beperkt. In de traditionele opvatting is de Wet van Verantwoordelijkheid erop gericht om erop te wijzen dat jij de bron bent van wat er tijdens je reis gebeurt. Wat er om je heen gebeurt, is een spiegel voor wat er in je gebeurt. In die zin ben je verantwoordelijk voor al je levenservaringen. Net als de Wet van Groei, wil deze karmische wet erop wijzen dat je eigenaarshap moet nemen voor de dingen die je creëert, in plaats van het constant buiten jezelf te zoeken om excuses te vinden. De Wet van Groei wijst er ook op dat je een verandering van jezelf moet verwachten voordat je die van de wereld om je heen (of de mensen om je heen) verwacht. Uiteindelijk heb je alleen controle over jezelf. Daarom bepaalt hoe je deze controle gebruikt hoe het universum jou zal spiegelen.
Een wetenschappelijke kijk: spiegelneuronen
De ontdekking van spiegelneuronen heeft een wetenschappelijke kijk op “zo binnen, zo buiten” toegevoegd. Een spiegelneuron is een neuron dat zowel afvuurt wanneer een persoon handelt als wanneer de persoon dezelfde actie observeert die door een ander wordt uitgevoerd. Zo ‘spiegelt’ het neuron het gedrag van de ander, alsof de waarnemer zelf handelt. Dit mechanisme heeft twee kanten:
- je kunt worden beïnvloed door het waargenomen gedrag van anderen
- je kunt een waarnemer beïnvloeden door jouw gedrag
Dit houdt uiteindelijk in dat het onze verantwoordelijkheid is en binnen ons omspanningsvermogen ligt om bewust te kiezen welk gedrag we aan onze omgeving blootstellen en aan welk gedrag we ons laten blootstellen. Het kiezen van een nuttig boven een schadelijk gedrag is hier de sleutel. Dit kan ook zijn de vrienden waarmee we omgaan, de films die we kijken, de boeken die we lezen en de muziek waar we naar luisteren.
Waar het op neerkomt
Neem verantwoordelijkheid voor je levenservaringen en neem eigenaarshap voor de dingen die je creëert; stop met buiten jezelf te kijken om de omstandigheden of anderen de schuld te geven. Focus je op je eigen ontwikkeling in plaats van te proberen anderen te controleren of te veranderen. Laat iedereen zijn eigen pad bewandelen en laat karma zijn werk doen.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.